Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Οδηγός επιβίωσης

Μιας και δεν βλέπω να θέλουμε και πολύ να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, τότε ας αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ακραίες καταστάσεις. Ορίστε μια αμερικάνικη συνταγή, που φαίνεται αρκετά καλή Χρειάζεται μόνο ένα απρόσμενο γεγονός για να διαταράξει τον τρόπο της ζωής μας. Αν λάβει χώρα κάποια τρομοκρατική επίθεση, μια πανδημία, μια φυσική/οικολογική καταστροφή ή μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος και οικονομική κατάρρευση, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα που ούτε καν είχατε φανταστεί. Πού θα βρίσκετε νερό; Πώς θα επικοινωνείτε με συγγενείς που ζουν μακριά σας; Τι θα χρησιμοποιείτε ως καύσιμο; Ο ειδικός της επιβίωσης Τζέιμς Γουέσλεϊ Ρόουλς, συγγραφέας και δημιουργός του ιστολογίου SurvivalBlog.com, μοιράζεται μαζί σας τα βασικά εργαλεία και τις γνώσεις που θα απαιτηθούν για την επιβίωση της οικογένειάς σας, όπως: ΝΕΡΟ – Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ Επιλογές φιλτραρίσματος, μεταφοράς, αποθήκευσης, και απολύμανσης. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πόσα να τι είδους να αποθηκεύσετε, οικιακές μέθοδοι συσκευασίας, χώροι αποθήκευσης και ανανέωση, αντιμετώπιση παρασίτων. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟ ΡΕΥΜΑ: Οικιακά καύσιμα θέρμανσης, αποθήκευση καυσίμων, ασφάλεια, βοηθητικές γεννήτριες. ΚΗΠΟΙ, ΟΠΩΡΩΝΕΣ, ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ: Βασικές αρχές κηπουρικής, μη υβριδικοί σπόροι, θερμοκήπια, επιλογή σωστών ζώων για εκτροφή. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Δημιουργία φαρμακείου πρώτων βοηθειών, μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, χρόνια προβλήματα υγείας. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Παρακολούθηση διεθνών ειδήσεων, επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. ΟΙΚΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Δωμάτιο πανικού, φορητός οπλισμός, εκπαίδευση και μέσα αυτοάμυνας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ: Επιλογή οχημάτων, λίστες με απαραίτητα, διαδρομές και σχεδιασμοί. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ: Επενδύσεις σε υλικά αγαθά, δημιουργία αποθέματος προς ανταλλαγή. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ Ένα βιβλίο απαραίτητο σε κάθε καλά προετοιμασμένη οικογένεια. Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Τζέιμς Γουέσλεϊ Ρόουλς είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του SurvivalBlog.com, του πιο δημοφιλούς ιστολόγιου του Διαδικτύου πάνω στην οικογενειακή προετοιμασία για επιβίωση. Είναι ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων προετοιμασίας για επιβίωση, όπως είναι η αποθήκευση τροφίμων και καυσίμων, η αυτοάμυνα, οι επικοινωνίες, η ασφάλεια του καταφυγίου, τα σακκίδια «απόδρασης» από την πόλη, τα οχήματα επιβίωσης, η αρχιτεκτονική των καταφυγίων, η κηπουρική για αυτάρκεια, η περιορισμένη εκτροφή οικόσιτων ζώων, και μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών δεξιοτήτων αυτοσυντήρησης μέσα στη φύση. Ο συγγραφέας είναι ένας πρώην αξιωματικός της Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι του κύκλου του οι οποίοι τον συμβουλεύονται για θέματα προετοιμασίας και επιβίωσης, είναι ανώτατα διοικητικά στελέχη που περιλαμβάνονται στις ετήσιες λίστες του περιοδικού Fortune, κληρικοί, επιχειρηματίες, και χρηματιστές. Ένα άτομο με μεγάλη επιρροή στο σύγχρονο κίνημα της προετοιμασίας για επιβίωση, ο Ρόουλς εφαρμόζει στην πράξη όσα λέει και γράφει: Αυτός και η οικογένειά του ζουν σε ένα καλά εφοδιασμένο και πλήρως αυτάρκες καταφύγιο, το οποίο είναι κρυμμένο σε μια οροσειρά «κάπου δυτικά των Βραχωδών Ορέων». Το βιβλίο του,με τον πρωτότυπο τίτλο "How to survive the end of the world as we know it" εκδόθηκε πρώτη φορά στην Αμερική το 2009 από την Penguin, έκανε απανωτές επανεκδόσεις, έχει μεταφραστεί ήδη σε 8 γλώσσες και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στην Ρωσία.Παρά τις ενστάσεις κάποιων, πάνω στις πεποιθήσεις του συγγραφέα γύρω από την επερχόμενη κατάρρευση του τεχνολογικού πολιτισμού και της παγκόσμιας οικονομίας, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυθεντία του πάνω σε θέματα που αφορούν την επιβίωση καθώς και στις προετοιμασίες που μπορεί ο καθένας να κάνει στους «Αβέβαιους Καιρούς» που διανύουμε. Συγγραφέας: James Wesley,Rawles Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης - Σελίδες 378 Δείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα (με πάνω από 250.000 επισκέπτες την εβδομάδα): http://www.survivalblog.com/ Διαβάστε και το άρθρο από το βιβλίο: Τί πρέπει να αποθηκεύσετε στό κελλάρι σας Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Eurobooks από το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ Τί πρέπει νά αποθηκεύσετε στό κελλάρι σας Τό κελλάρι σας θά πρέπει νά αποτελείται άπό τρεις βα­σικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, καί βοηθητικά τρόφιμα. Γιά τά τρόφιμα σέ κον­σέρβες, νά ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε νά τά ανανεώνετε. Πάντα νά τοποθετείτε τίς νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος τοϋ ραφιού, καί νά μετακινείτε τίς παλιότερες μπροστά. Νά τρώτε τά παλιότερα τρόφιμα πρώτα. Είναι καλή ιδέα νά βάζετε ημερομηνία σέ κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Έγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο μέ μύτη μέσου πάχους. 'Άν έχετε πολλές κονσέρβες νά σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Γιά νά είστε πάντα ενήμεροι, νά χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών. Πέρα άπό τά αντικείμενα πού αναφέρονται στό κεφά­λαιο 2, νά μερικά ακόμα πράγματα πού θά χρειαστείτε στό κελλάρι σας: • Καπάκια κονσερβοποίησης καί δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά επιπλέον γιά νά τά χρησιμοποιήσε­τε ώς ανταλλάξιμο είδος. • Αλάτι. Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν τό καταφύγιο σας βρίσκεται περισσότερο από πε­νήντα χιλιόμετρα μακριά από τίς ακτές. • Θειάφι γιά νά αποξηραίνετε φρούτα • Ξύδι. Αγοράστε ένα - δύο κιβώτια μέ δίλιτρες μπου­κάλες. • Καρυκεύματα • Μαγειρική σόδα • Μαγιά • Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (γιά ψυγείο καί αεροστεγείς). • Αλουμινόχαρτο. Νά αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, καί μία από αυτές είναι οί πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι. • Μεγάλες σακκούλες γιά αποθήκευση κυνηγιού. Τά Δέκα Βασικά 01) Αλάτι: Πρέπει νά αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο γιά τήν γεύση όσο καί γιά τήν συντήρηση των τροφίμων, αλλά καί ώς έναν πρακτικό τρόπο γιά νά ελκύετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Σέ πολλές περιοχές, οί εκτάσεις μέ φυσικό αλάτι είναι απαγορευμένες στους κυνηγούς, άφού τό κυνήγι εκεί είναι υπερβολικά εύκολο καί δεν θεωρείται άθλημα. Αυτό θά πρέπει νά σάς λέει κάτι. Σας συστήνω λοιπόν νά αποθηκεύσετε πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού άπό αυτήν πού φαντάζεστε πώς μπορείτε νά χρειαστείτε. Έκτος καί αν ζείτε κοντά σέ αλυκή ή άλλο τόπο μέ φυσικό αλάτι, δεν μπορώ νά σάς περιγράψω πόσο μεγάλη σημασία έχει ή αποθήκευση αλατιού. Τό αλάτι είναι φτηνό καί άφθονο τώρα, αλλά σέ περίπτωση κρίσης. θά είναι ένα σπάνιο καί πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά άπό τήν θάλασσα. Επίσης, τό αλάτι έχει μία σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Κάντε μία έρευνα πάνω στά αποθέματα φυσικού αλατιού πού υπάρχουν στήν περιοχή όπου σκοπεύετε νά κάνετε τό καταφύγιο σας. Αυτή μπορεΐ νά αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σέ πε­ρίπτωση κρίσης. Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι γιά κάθε μέλος της οικογένεια σας. Μπορεί νά σας φαίνετε πολύ, άλλά πε­ριλαμβάνει καί επιπλέον γιά νά προσελκύσετε άγρια ζώα 7τό κυνήγι. Όσο θά χρησιμοποιήσετε στό μαγείρεμα καί στό τραπέζι πρέπει νά είναι ιωδιούχο. 02) Ρύζι: Προτιμώ τό καστανό ρύζι γιά τά διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω καί άν ό χρόνος συντήρη­σης του είναι μικρότερος άπό εκείνον τού λευκού. Τό συνδυασμένο βάρος θά πρέπει νά είναι περίπου δε­καπέντε κιλά άνά ενήλικο άτομο άνά έτος. Ό χρόνος πού μπορεί νά διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη. 03) Σιτάρι (ή άλλα δημητριακά ): Ή αποθήκευση δημη­τριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τά σιτηρά μπορεί σύντομα νά μήν είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, γιά αυτό αποθηκεύστε. Αγοράστε 100 κιλά άνά ενήλικα άνά έτος. (Ένα μέρος άπό αυτά μπορεί νά είναι μέ τήν μορφή ζυμαρικών). Μπορούν νά διατηρηθούν μέχρι καί τριάντα ή καί πα­ραπάνω χρόνια. Συστήνω επίσης τήν αγορά επιπλέον κιλών γιά ανταλλαγές καί αγαθοεργίες. Δέν σας συστήνω νά αποθηκεύσετε αλεύρι, άφοϋ αυτό διατηρείται μόνο γιά δύο ή τρία χρόνια. Τό σιτάρι πού δέν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί τό 80% της θρεπτικής του αξίας γιά τριάντα καί πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι καί έναν χειρόμυλο γιά νά τό αλέθετε. Μή παραβλέψετε τήν εύκολώτερη μέθοδο προετοιμα­σίας: τούς μουλιασμένους σπόρους. 'Άν μουλιάσετε σέ νερό γιά ε'ικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες τό σιτάρι, αυτό φουσκώνει καί μαλακώνει, ένώ στην συνέχεια, αν τό ζεστά­νετε, φτιάχνετε μέ αυτό ένα θρεπτικό πρωινό. 04) Καλαμπόκι: Τά ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο άπό τά σπυριά τού καλαμποκιού ή τό καλαμποκάλευρο. γι' αυτό νά αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια καί νά αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τόν χρόνο. Ό χρόνος αποθήκευσης τού ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, άλλά τό σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ μέ τριάντα έξι μήνες. 05) Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ό χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία μέ έπτά χρόνια, ανάλογα μέ τήν ποικιλία καί τήν μέθοδο συσκευασίας. 06) Λίπη καί έλαια: Σάς συστήνω νά αποθηκεύετε κυ­ρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σέ πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σέ σφραγισμένα δοχεία, καί φυστικοβούτυρο. Τό συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει νά είναι γύρω στά πενήντα κιλά άνά ενήλικα, ανά χρόνο. Τά συσκευασμένα προϊόντα θά πρέπει νά ανανεώνονται συνεχώς, ή διαφορετικά νά δωρίζονται σέ φιλανθρωπικές οργανώσεις άνά δύο χρόνια. Τό παγωμένο λάδι πρέπει επίσης νά ανανεώνεται ή νά δωρίζεται κάθε τέσσερα χρόνια. 07) Γάλα σέ σκόνη: Αγοράστε τήν ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος. Γιά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σέ σκόνη συσκευασμένο μέ άζωτο, άπό έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό τό είδος μπορεί νά κρατήσει γιά πέντε καί πλέον χρόνια. 08) Φρούτα καί Λαχανικά σέ Κονσέρβες: Είναι πιό οικο­νομικό (καί μία καλή εξάσκηση) νά κονσερβοποιείτε τά δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς τό απόθεμα σας, πρέπει νά ετοιμάζετε αρκετές ώστε νά καλύ­πτουν τίς ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας γιά δύο χρόνια. 01 ποσότητες θά ποικίλλουν ανάλογα μέ τό πόσα φρούτα καί λαχανικά καταναλώνετε στό διαιτολόγιο σας. 09) Κρέας σέ Κονσέρβες: Καί πάλι, θά πρέπει νά ανα­νεώνετε τό απόθεμα συνεχώς, και δέν θά πρέπει νά αποθηκεύετε περισσότερο άπό όσο θά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σέ δύο χρόνια. Έγώ προτιμώ τά κονσερβαρισμένα χοιρινά της μάρκας DAK. 10) Σάκχαρα: Προτιμώ τό μέλι (έκτος, ασφαλώς, γιά τά βρέφη), άλλά ανάλογα μέ τά γούστα σας μπορεί επίσης νά θέλετε νά δημιουργήσετε ένα απόθεμα μέ ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου, καί διά­φορες μαρμελάδες καί ζελέδες. Τόθά πρέπει νά είναι περίπου είκοσι πέντε κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος. Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι νά διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά καί τήν δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών καί λαχανικών. 'Άν ανησυχείτε γιά τήν διατροφική αξία τών τροφίμων, τότε τίποτα δέν ξεπερνά σε αξία τά φρέσκα καλλιεργημένα τρό­φιμα. Θά πρέπει νά σκεφτείτε πώς ή αποθήκευση σπόρων πού δέν ανήκουν στά υβρίδια έχει ίση, ίσως καί μεγαλύτερη σημασία από τήν αποθήκευση τροφίμων. Ή καλλιέργεια ενός δικού σας λαχανόκηπου καί ή εκτροφή οικόσιτων ζώων είναι τά σημαντικότερα πράγματα πού θά εξασφαλίσουν τήν διατροφή μας στήν περίπτωση ενός σεναρίου ιδιαίτερα μακρόχρονης κατάρρευσης. Δείτε τό Κεφάλαιο 7 γιά περισ­σότερες λεπτομέρειες. πηγή